Dit blog heb ik eerder geschreven voor Refresh Interactions in Rotterdam.
Uit onderzoek blijkt dat ruim 70% van de Amerikanen de mobiele telefoon meeneemt op het toilet. Ongeveer een kwart geeft zelfs aan überhaupt niet zonder mobiel richting toilet te vertrekken. Als je hetzelfde onderzoek alleen onder de Generatie Y zou houden, zouden die percentages nog vele malen hoger liggen. Op zich vermakelijke cijfers, maar wat nu?
We kunnen niet meer om ‘mobiel’ heen
Mobiel is een hot topic in de wereld van webdesign. En dat is natuurlijk ook niet zo gek. Veel van onze dagelijkse taken beheren we of voeren we uit op onze mobiele telefoons. Dat is ook te merken in ons surf-gedrag. In sommige landen overstijgt het aantal gebruikers dat het web alléén via mobiel benadert de 50%! In Nederland liggen deze cijfers misschien iets anders, maar het moge duidelijk zijn dat mobiele gebruikers een groep vormen waar serieus rekening mee gehouden moet worden.
Pas op voor aannames
Er wordt wel eens gesproken over “the mobile web”. Alsof er sprake is van twee aparte werelden (of twee aparte varianten van het internet) die we apart moeten behandelen. Als we er van uit kunnen gaan dat een aanzienlijk percentage gebruikers het web alleen via mobiel verkent, kun je je afvragen of je gebruikers nog wel een gedoseerde hoeveelheid informatie op mobiel moet bieden. Zeker als je hoort dat 25% van de mobiele gebruikers aangeeft wel eens online te shoppen op mobiel. Ebay deed uit de doeken dat in de UK elke 3 minuten een vervoersmiddel wordt gekocht via mobiel. Eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht. Je kunt dus niet zomaar content voor mobiel schrappen op basis van aannames, omdat je als designer van achter je bureau denkt te weten waar de gebruiker behoefte aan heeft.
Content is leading
Het komt allemaal neer op het belangrijkste onderdeel van webdesign: content. Bij ons op de studio hangt een poster met de tekst “The outer form derives its value from the inner condition” ofwel “De vorm ontleent zijn waarde aan de inhoud”. En mochten we het vergeten, dan passeert de zin wekelijks de revue tijdens onze gesprekken en brainstormsessies. Ik denk dat dit statement bijna nergens zo sterk voor geldt als voor webdesign. Stel bij het ontwerp de content centraal en ontwerp vanuit daar voor alle platformen. Niet andersom. Anders ben je niet aan het ontwerpen, maar alleen mooie plaatjes aan het creëren.
Zonder content immers geen website. Waarom zouden we er dan voor kiezen om minder content aan te bieden alleen omdat we dénken te weten wat de gebruiker nodig heeft? Sowieso vind ik dat de gebruiker zelf wel kan bepalen wat hij wel en niet nodig heeft. Biedt daarom alle content aan. En biedt die content zo aan, dat het in elke denkbare situatie (op de laptop, op mobiel, in de auto, op een tablet) zo goed mogelijk wordt gepresenteerd. En daar ligt de echte uitdaging van webdesign vandaag de dag.
De andere aanpak
Moeten we dan helemaal geen speciale websites voor mobiel hebben of daar onderscheid in aanbrengen? Juist wel, maar volgens mij is de oude manier van werken (een desktop-site verkleinen naar een mobiele site) niet meer van deze tijd. Misschien moeten we ‘mobiel’ wel als startpunt kiezen om vanuit daar verder te werken. Dus eerst de content op orde, dan eerst het mobiele ontwerp om dat vervolgens uit te bouwen naar een volledige desktop versie.
Al het bovenstaande geeft al aan dat ontwerpen voor mobiel niet iets voor “erbij” is. Het wordt met de dag complexer en dat terwijl we het juist steeds serieuzer moeten nemen. Was het een paar jaar geleden nog iets om in het achterhoofd te houden, vandaag de dag moet het in sommige gevallen juist een uitgangspunt zijn. Mobiel webontwerp is nog relatief nieuw (nog maar 4 à 5 jaar) en nog lang niet uitgekristalliseerd. En dat maakt het nou juist zo interessant. De komende maand ga ik “Ontwerpen voor Mobiel” verder uitdiepen in een aantal afzonderlijke blogs waarin ik onderwerpen zoals content architectuur, mobile first en responsive design ga behandelen.