Dit blog heb ik eerder geschreven voor Refresh Interactions in Rotterdam.
De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Elke ochtend op station wordt dat maar weer bewezen door de rijen mensen die bijna obsessief met hun telefoon bezig zijn. Ook aan de bezoekerscijfers van verschillende websites valt te zien dat steeds meer bezoekers met mobiele apparaten (smartphones maar ook tablets) het web verkennen. Niet vreemd dus dat de vraag naar, voor mobiel geoptimaliseerde, websites toeneemt.
Is het nodig?
Een site optimaliseren voor mobiel is niet iets wat je ‘er even bij’ doet. Het is bijna nog moeilijker dan voor desktop-computers (laptops en reguliere pc’s). Je hebt namelijk te maken met een kleiner scherm (waar dus minder content in past), tragere downloads en in plaats van een muis navigeert de gebruiker met de vinger via touch. Dat laatste lijkt in eerste instantie misschien niet zo’n wezenlijk verschil, maar in tegenstelling tot de muis heb je geen rollover/hover state meer voor een button, maar slechts aanraken versus niet-aanraken. Dat betekent dus dat de buttons nóg duidelijker moeten worden vormgegeven en gepositioneerd dan ze (als het goed is) al waren. Onlangs stuitte ik op een interessant artikel van Jakob Nielsen dat hier nog dieper op in gaat.
Voordat we dus een website gaan optimaliseren voor mobiel, is het raadzaam eerst te controleren of het daadwerkelijk noodzakelijk is. Bekijk de statistieken van de bezoekers van de website nog eens goed. Hoeveel mobiele gebruikers heeft de website? Zijn dat er zo veel dat we daar speciaal een andere omgeving gaan inrichten? En welke pagina’s bekijken die mobiele gebruikers dan precies? Met name dat laatste is interessant om te weten.
Mobiele gebruikers hebben andere behoeften
Diezelfde Nielsen schreef ook dit interessante verhaal. Het doden van tijd is de belangrijkste reden waarom gebruikers ‘s morgens op het station staan te internetten. Het doden van tijd tot de trein er is en daarna het doden van tijd tot ze op de bestemming zijn aangekomen. En ondanks dat men met name tijd staat te doden, raken gebruikers toch geïrriteerd als een website ‘hun tijd verdoet’. Mobiele gebruikers hebben ‘altijd haast’ en proberen zo efficiënt mogelijk informatie tot zich te nemen.
Daarom is het dus belangrijk om te weten welke informatie belangrijk is voor je mobiele gebruikers, maar vooral ook welke informatie helemaal níet! Plaats alleen de broodnodige informatie op de mobiele website en het liefst puntsgewijs, kort en bondig. En als er dan toch extra informatie over een bepaald onderwerp vermeld moet worden, ‘verstop’ die dan achter een lees meer. Dan kan de gebruiker deze informatie zelf bekijken als hij echt meer wil weten.
Maar over het algemeen kun je eigenlijk voor mobiele content deze regel wel aanhouden: bij twijfel, weglaten!